New

ΕΣΠΑ Ιστοσελίδες 2021-2027

Δείτε όλα τα Ενεργά ΕΣΠΑ για Κατασκευή Ιστοσελίδων, E-shop και Marketing.

Πόσο Κοστίζει το SEO στην Ελλάδα;

Πόσο Κοστίζει το SEO στην Ελλάδα;
Πόσο Κοστίζει το SEO στην Ελλάδα;

Το Κόστος του SEO στην Ελλάδα το 2024 είναι 800€ με 2000€ κάθε μήνα σε Εταιρίες marketing και freelancers. Το τελικό ποσό της καμπάνιας εξαρτάται από το σύνολο των παρεχόμενων υπο-υπηρεσιών, την ποιότητά τους και τον Κλάδο του πελάτη. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες SEO που χρεώνονται μία φορά.

Η τιμή για SEO είναι σταθερή ανά μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί το πλάνο που θα έχουμε ορίσει και μετά υπάρχει μια τιμή συντήρησης για ανανέωση του περιεχομένου. Η σταθερότητα του SEO σε βοηθάει στο budgeting του marketing plan σου ώστε να έχεις ένα προβλεπόμενο κόστος.

Υπολόγιζε ότι σε ένα δομημένο marketing plan το 10% με 15% του budget πρέπει να πηγαίνει στο SEO. Φυσικά μπορείς να αυξήσεις το ποσό αν θες για πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Γιατί κοστίζει τόσο Ακριβά το SEO;

Το SEO κοστίζει τόσο ακριβά γιατί είναι το Νο2 "κανάλι" με το μεγαλύτερο ROI (return on investment) μετά το E-mail Marketing και τρίτες έρχονται οι διαφημίσεις PPC σε Google και Meta. Επίσης, τα αποτελέσματά του είναι Μόνιμα (μέχρι να βρεθεί ο καλύτερός σου).

Τέλος οι χρεώσεις διαμορφώνονται υψηλά γιατί πρέπει να γίνουν αρκετές επιμέρους εργασίες και χρειάζεται πολύ μεγάλη κατάρτιση για να ξέρεις με σιγουριά τι δουλεύει και τι όχι.

Αν δεν έχεις ξεκινήσει SEO ακόμα, χάνεις Λεφτά και υποβαθμίζεις το Brand σου.

Πότε θα δω αποτελέσματα στο SEO;

Αποτελέσματα traffic στο site σου με το SEO θα δεις από τις πρώτες μέρες. Αλλά σημαντικά αποτελέσματα στην τσέπη σου στο SEO θα δεις σε 3 με 6 μήνες. Αν θες να βγεις πρώτος σε Τοπικό επίπεδο είναι πιο εύκολο και γρήγορο, αλλά όλα εξαρτώνται από τον ανταγωνισμό.

Ποιά είναι τα milestones στο SEO;

Τα milestones στο SEO είναι τα παρακάτω. Κάθε 1 μήνα θα βλέπεις άνοδο (1 ένας μήνας είναι επίσης αρκετός χρόνος να τεστάρεις κάποιον πλήρως για το SEO). Μετά κάθε 3 μήνες ο αλγόριθμος κάνει update μέχρι να πάμε στους 6 μήνες που φαίνονται τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα.

Τέλος κάθε 13 μήνες γίνεται ολική επαναφορά προς τα πάνω ή προς τα κάτω στις θέσεις της Google με βάση τον navboost. Ο στόχος σου πρέπει να είναι πάντα να αυξάνεις τα impressions και τα clicks θα ακολουθήσουν.

Επίσης υπάρχουν και τα Google maps στο Local SEO που και αυτά μπορούν να σου δώσουν αρκετές πωλήσεις και Κίνηση, αν κερδίσεις το 3-pack.

Παράδειγμα SEO πελάτη της Cosmolink με άνοδο από 1/01/2024 μέχρι 22/04/2024.
Παράδειγμα SEO πελάτη της Cosmolink με άνοδο από 1/01/2024 μέχρι 22/04/2024.

Ποιές είναι οι κύριες Υπηρεσίες του SEO;

Οι κύριες υπηρεσίες του SEO αν τις κατηγοριοποιήσουμε είναι οι 4 παρακάτω. Βέβαια κάθε μία από τις Υπηρεσίες αποτελείται από πάρα πολλές Υπο-Κατηγορίες υπηρεσιών.

 • Το Τεχνικό SEO
 • Την Έρευνα και την Επιλογή των κατάλληλων Keywords
 • Τη δημιουργία Περιεχομένου που να αγαπάει η Google
 • Τα SEO Audits στην Αρχή και τα SEO Reports κάθε μήνα

Από τι εξαρτώνται τα αποτελέσματα στο SEO;

Τα αποτελέσματα στο SEO εξαρτώνται και επηρεάζονται από πάρα πολλούς παράγοντες. Τους περισσότερους δεν τους γνωρίζουμε και οι σημαντικότεροι είναι οι παρακάτω:

 • Η Γλώσσα
 • Η Περιοχή
 • Το υπάρχον Traffic
 • Ο Αριθμός των Featured Snippets
 • Οι στόχοι που έχεις θέσει (π.χ. Χρόνος)
 • Ο Ανταγωνισμός στον Κλάδο του Πελάτη
 • Η Εξειδίκευση της Εταιρείας ή του freelancer
 • Η ποιότητα κατασκευής της Ιστοσελίδας / Εφαρμογής σου

Τι θα Κερδίσεις κάνοντας SEO;

Με το SEO κερδίζεις λεφτά και ένα σταθερό κανάλι εσόδων, την Google. Για παράδειγμα, αν η εταιρεία σου είναι E-shop που πουλάει παπούτσια και βγεις πρώτος στις Λέξεις-Κλειδιά: Φθηνά Παπούτσια, Nike Sneakers, Addidas φθηνά τότε θα δεις τον Τζίρο του E-commerce store σου να ανεβαίνει.

Η λογική είναι απλή:

 1. Πληρώνεις σε διαφημίσεις για να βγεις στην πρώτη θέση της Google.
 2. Όταν σταματήσεις τις διαφημίσεις εξαφανίζεσαι από τις πρώτες θέσεις.
 3. Γιατί να μην θες να βγεις στις πρώτες Θέσεις ΜΟΝΙΜΑ;

Αυτό κάνει το SEO.

Να συμπληρώσω ότι εκτός από Χρήματα, το Brand σου αποκτά αναγνωρισιμότητα και αξιοπιστία. Τέλος ενώ έχεις δώσει Ψ ποσό για SEO μετά από 1 χρόνο δεν θα χρειάζεται να δίνεις τα ίδια λεφτά (παρά μόνο για συντήρηση του content, γιατί γίνεται content decay) όπως κάνεις στις διαφημίσεις.

Αυτό πρακτικά σε κάνει να έχεις μεγαλύτερο Κέρδος σε βάθος χρόνου.

Παράδειγμα Κόστους-Απόδοσης SEO

Για να καταλάβεις το Κόστος και την Απόδοση του SEO με ένα πραγματικό παράδειγμα θα το πάμε ανάποδα. Στην εταιρεία Zapier στοίχισε 30.000$ να κάνει Rank σε 1 μόνο λέξη-κλειδί και 16 μήνες. Μόλις βγήκε στα πρώτα 3 αποτελέσματα έβγαζε 31.000$ κάθε μήνα το οποίο μας κάνει σύνολο 372.000$ το Χρόνο. Τι λες άξιζε;

Πως Συνδέεται το SEO με το ROI;

Το SEO και το ROI (return on investment) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα αν θες να έχεις ένα επιτυχημένο Brand. Το μέσο ROI στο SEO κυμαίνεται από 550% μέχρι 1220% ή αλλιώς 12.2x με μέσο Χρόνο τους 8 μήνες. [Στατιστικά από Terakeet]

Και φυσικά δεν σταματάει εκεί, γιατί η επιχείρησή σου μόλις κέρδισε ένα κανάλι πωλήσεων. Με μία ολοκληρωμένη στρατηγική SEO το 12.2x μπορείς να το κάνεις 24.4x μιας και η Online κοινότητα συνδέεται από την Google και το YouTube μέχρι την Meta και το TikTok.

Μην ξεχνάς, το SEO είναι ο τρόπος να ανεβαίνεις στην Αλγόριθμους.

Το SEO στην Cosmolink κυμαίνεται από 1.000€ μέχρι 15.000€ ανά μήνα. Έχουμε αναπτύξει δική μας μοναδική μέθοδο εύρεσης keywords. Εγγυόμαστε τα αποτελέσματά μας 100% με επιστροφή χρημάτων (αν δεν δείτε αποτέλεσμα στον 1ο πρώτο μήνα). Το περιεχόμενό μας είναι:

 • 100% από φτιαγμένο από άνθρωπο (ΑΙ-free)
 • είναι μοναδικό (duplicate content-free)
 • δεν χρησιμοποιούμε backlinks [εκτός και αν υπάρχει πολύ υψηλός ανταγωνισμός]

Η Cosmolink εξειδικεύεται στο SEO και η εγγύηση των αποτελεσμάτων έρχεται μέσα από μια Μοναδική μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει. Ο αλγόριθμος της Google αλλάζει διαρκώς αλλά η ουσία του είναι πάντα μία. Να δώσει την καλύτερη και πιο αξιόπιστη πληροφορία στον αναγνώστη όσο πιο άμεσα γίνεται.

Κάπως έτσι μας διαβάζεις και εσύ τώρα.

Η Cosmolink είναι η καλύτερη εταιρεία στο SEO στην Ελλάδα με 10ετή εξειδίκευση. Έχουμε υλοποιήσει περισσότερα από 100+ έργα σε 10 χώρες. Πλέον κάτω από την ομπρέλα μας έχουμε ακόμα 2 Brand και επενδύουμε διαρκώς σε νέα (για εσένα που ξεκινάς τώρα).

Το moto μας στο SEO είναι «όταν λες ότι κάνεις SEO ε, κάν'το και για εσένα».

Στην Ελλάδα έχουμε υλοποιήσει αρκετά έργα στο SEO και έχουμε πελάτες μερικά από τα διασημότερα Ιατρεία της Χώρας. Εξειδικευόμαστε στο Ιατρικό SEO, Τουριστικό SEO αλλά και σε SEO για B2B SaaS. Επίσης μπορείτε να δείτε την ίδια την εταιρεία μας. Ακόμα έχουμε κάνει SEO Copywriting σε αρκετές παγκόσμιες εταιρείες όπως το Shopify, AHREF, SEMRUSH, MOZ, κ.α..

Ένα use case ακόμα που είμαστε περήφανοι είναι ότι κάναμε SEO σε δικό μας eBay store και καταφέραμε σε 7 μήνες χιλιάδες πωλήσεις βγαίνοντας πρώτοι παγκοσμίως στην Κατηγορία Health & Beauty του eBay με SEO στον Cassini.

SEO Use Case της Cosmolink σε βάθος 12 μηνών σε πολύ ανταγωνιστικό κλάδο φαγητού
SEO Use Case της Cosmolink σε βάθος 12 μηνών σε πολύ ανταγωνιστικό κλάδο φαγητού

Συχνές Ερωτήσεις για το SEO

SEO vs PPC ads

Το SEO όπως προείπα έχει Διάρκεια και Βάθος Χρόνου σε αντίθεση με τις PPC διαφημίσεις. Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για την Επιχείρησή σου το 2024. Αναλυτικότερα για το SEO vs PPC ads θα γράψουμε σε άλλο άρθρο, αλλά μπορείς να δεις τι λέει η Google επίσημα.

"Το SEO είναι η απάντηση αν θες μακροχρόνια αποτελέσματα και οι PPC διαφημίσεις αν θες άμεσα." — Google

Αυτό που δεν σου λέει, είναι ότι τα Google ads βλάπτουν το SEO σου. Ναί σωστά διαβάζεις, διότι την Google πάνω από τα λεφτά σου την νοιάζει να είναι αξιόπιστη στους χρήστες της.

Η εικόνα δείχνει τον Αριθμό τον Click που παίρνουν τα πρώτα 8 αποτελέσματα της Google σε σύγκριση με τα πρώτα 4 αποτελέσματα PPC Ads
Η εικόνα δείχνει τον Αριθμό τον Click που παίρνουν τα πρώτα 8 αποτελέσματα της Google σε σύγκριση με τα πρώτα 4 αποτελέσματα PPC Ads

[Πηγές για τα παρακάτω Στατιστικά Δεδομένα: Backlinko, Wordstream]

💡
Το μέσο ποσοστό CTR των Click που παίρνει το 1ο και το 2ο αποτέλεσμα της Google σε Σχέση με τις Διαφημίσεις είναι: 28.5% και 15.7% αντίστοιχα και για τις Διαφημίσεις 2%.

Έκανα SEO για 6 μήνες, να σταματήσω;

Όχι, το SEO έχει σταθερή και κλιμακωτή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι αν σταματήσεις π.χ. στους 6 μήνες θα μείνεις στις πρώτες θέσεις για X διάστημα και μετά το περιεχόμενό σου θα αρχίσει να κάνει decay (content decay) και να πέφτεις θέσεις.

Για να αποτρέψεις το decay πρέπει να «συντηρείς» το περιεχόμενό σου κάθε 13 μήνες. Πρίν την αναβάθμιση του navboost το 2017 ο χρόνος αυτός ήταν 18 μήνες.

Πως αξιολογώ έναν SEO Expert άμεσα;

Αν θες να αξιολογήσεις έναν SEO Expert άμεσα τότε σου έχω την λύση, είτε είναι Agency είτε είτε μεμονομένο άτομο, με ένα απλό και γρήγορο tip. Διάλεξε λοιπόν μια λέξη χαμηλού volume και βάλε τον να σου δημιουργήσει περιεχόμενο.

Αν το περιεχόμενο αυτό μέσα στις επόμενες μέρες (ανάλογα το crawl της Google) έχει κάνει Rank στις πρώτες θέσεις της Google τότε γνωρίζει τα βασικά. Aν δεν εμφανίζεται στην 1η σελίδα όχι, τότε δεν γνωρίζει ούτε αυτά.

Να ξέρεις ότι τα use cases μπορούν να "φτιαχτούν" με ΑΙ, backlinks και πολλές άλλες τεχνικές, αλλά η πραγματική εργασία, όχι. Επίσης υπάρχουν εργαλεία που δείχνουν ακριβώς τι εργασία γίνεται και πόσο ποιοτική είναι.

Αν δεν γνωρίζετε, ρωτήστε μας και αναλαμβάνουμε εμείς την αξιολόγηση αντικειμενικά κάθε εργασίας ή expert στο SEO.

Όχι. Τα backlinks ήταν ένας από τους αρχικούς τρόπους να αναγνωρίζει μια μηχανή αναζήτησης πίσω στο 1999 αν είσαι αξιόπιστος. Πλέον τα backlinks είναι άκρως απαιτητικά και δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα παρα μόνο σε περιπτώσεις πολύ υψηλού ανταγωνισμού.

Κάποια στιγμή χρησιμοποιήθηκαν σαν SEO hack και η Google φρόντισε να αναβαθμίσει τα κριτήρια αξιολόγησης των links. Η παλιά λογική ήταν απλή, σε αναφέρουν πολλοί οπότε σημαίνει ότι είσαι και καλός. Για το 2024 δεν ισχύει κάτι τέτοιο αν και τα backlinks παραμένουν παράγοντας κατάταξης, απλά όχι τόσο ισχυρός.

Μπορείς να διαβάσεις για τα backlinks εδώ: Τι είναι τα backlinks;

Η ομάδα μας είναι άριστα καταρτισμένη στην δημιουργία συνδέσμων και δεν τα παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, γιατί γνωρίζουμε και τα πλην και τα συν.

Όχι, η Google, η Yahoo, η Bing και γενικά όλες οι μηχανές αναζήτησης έχουν αναπτύξει τρόπους να «διαβάζουν» από που προέρχεται ένα Link. Αν το link είναι πληρωμένο μπορεί να θεωρηθεί spam και βλάπτει το SEO. Η WhitePress* είναι ένα δίκτυο Blog (μία μετεξέλιξη των PBN's) και βλάπτει το SEO σου.

*(αναφέρεται επειδή είναι το γνωστότερο δίκτυο στην Ελλάδα)

Να αγοράσω πακέτα για SEO;

Εξαρτάται τι ορίζουμε ως πακέτο στο SEO. Αν είναι απλά να πληρώνεις ένα X ποσό που κάποιος σου λέει ότι κάνει SEO, όχι. Αν πάλι είναι μια συνολική στρατηγική που βλέπεις την άνοδο της μήνα με το μήνα τότε, ναί.

Τι δεν είναι το SEO;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, λέγοντας ότι το SEO δεν είναι να βγαίνεις στο πρώτα αποτελέσματα μιας αναζήτησης λόγω παλαιότητας. Επίσης search engine optimization δεν είναι τα παρακάτω.

 • αν απλά γράφεις άρθρα
 • αν πληρώνεις κάποιο πακέτο μια σταθερή τιμή ανά μήνα
 • αν αγοράζεις backlinks με 100€ και 200€
 • αν δεν βλέπεις αποτελέσματα ανόδου κάθε μήνα
 • αν σου λένε ότι θέλει 6 μήνες το SEO και περιμένεις να το δεις

Χρειάζεσαι SEO τελικά για την Ιστοσελίδα σου;

Ναί, η τελική ετυμηγορία είναι ότι όλοι χρειάζονται μια σωστή στρατηγική SEO για την Ιστοσελίδα / εφαρμογή τους απλά φοβούνται το Κόστος. Προχώρα και μη φοβάσαι, γιατί χωρίς Στρατηγική απλά θα χαθείς μέσα στα χιλιάδες αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Κάθε μέρα δημιουργούνται 252,000 νέες Ιστοσελίδες και υπάρχουν συνολικά 2,008,219,978 μπορείς να δεις τα στατιστικά εδώ.

Πως πιστεύεις ότι θα ξεχωρίσεις; Η απάντηση είναι Branding και SEO.

Και να θυμάσαι, όλοι γυρνάνε στο SEO, ακόμα και κολοσσοί όπως η IBM, η οποία ξεκίνησε εντατικά το 2021. Οπότε δεν είναι αργά ούτε για εσένα.


Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Βγές στις πρώτες 3 θέσεις της Google.

Στείλε e-mail
Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Great! Έκανες Εγγραφή με Επιτυχία.

Καλωσήρθες πίσω! You've successfully signed in.

You've successfully subscribed to Cosmolink • SEO Digital Agency.

Επιτυχία! Δες το email σου με το link για την Είσοδο.

Success! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.