New

ΕΣΠΑ Ιστοσελίδες 2021-2027

Δείτε όλα τα Ενεργά ΕΣΠΑ για Κατασκευή Ιστοσελίδων, E-shop και Marketing.

Πόσο Κοστίζει το SEO στην Ελλάδα;

Πόσο Κοστίζει το SEO στην Ελλάδα;
Πόσο Κοστίζει το SEO στην Ελλάδα;

Το SEO είναι ένα Σύνολο Υπηρεσιών ή ακριβέστερα μία Στρατηγική ανόδου στους Αλγόριθμους. Το Κόστος του κυμαίνεται από 400€ μέχρι 1500€ κάθε μήνα σε Εταιρίες marketing και freelancers στην Ελλάδα. Το αντίστοιχο κόστος στο Εξωτερικό ξεκινάει από 1000€ και φτάνει αρκετές χιλιάδες. Να προσθέσουμε ότι υπάρχουν και υπηρεσίες που χρεώνονται μία φορά.

Οι 8 παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος του SEO είναι:

 • Χαρακτηριστικά του domain (παλαιότητα, penalties, authority, κ.α.)
 • Μέγεθος, τεχνολογία κατασκευής και πολυπλοκότητα της ιστοσελίδας
 • Αγορά και ανταγωνισμός στον κλάδο που ανήκεις
 • Γλώσσα και γεωγραφική τοποθεσία που θέλεις να καλύψεις
 • Στόχοι και στρατηγική
 • Ποιότητα και ποσότητα του περιεχομένου (keywords)
 • Τεχνικό SEO
 • Διάρκεια και φύση της σύμβασης

Η Cosmolink είναι εταιρεία πληροφορικής με εξειδίκευση στο SEO και περισσότερα από 100+ έργα σε 6 χώρες. Πλέον κάτω από την ομπρέλα μας έχουμε ακόμα 2 Brand και επενδύουμε διαρκώς σε νέα, γιατί όταν λες ότι κάνεις SEO ε, κάν'το και για εσένα.

Και επειδή ακούγονται πάρα πολλά, στον κλάδο του Search Engine Optimization

 • ότι μπορείς να κάνεις SEO αν απλά γράφεις άρθρα,
 • ότι το SEO είναι σε πακέτα και με χαμηλή τιμή,
 • ότι SEO είναι τα backlinks,
 • ότι δεν αξίζει το αντίτιμο για την Αξία του,
 • ότι το SEO θέλει 6 μήνες και πολλά άλλα.

Πάμε να τα δούμε ένα ένα για να δεις τελικά πόσο πραγματικά Κοστίζει το SEO και γιατί έπρεπε να ξεκινήσεις Χθές, όπως και όλη η Ελλάδα.

Τι θα Κερδίσεις κάνοντας SEO;

Η τελική απάντηση είναι Λεφτά. Μπορεί να είναι προφανής, αλλά το κέρδος που θα έχεις κάνοντας SEO όχι και τόσο. Για παράδειγμα, αν η εταιρεία σου είναι E-shop που πουλάει πατάτες και βγεις πρώτος στις Λέξεις-Κλειδιά: Φθηνές Πατάτες, Εταιρεία Χονδρικής για Πατάτες, τότε θα δείς τον Τζίρο του E-shop σου να ανεβαίνει.

Με ένα Αλλά φυσικά, διότι αν η Ιστοσελίδα σου είναι χάλια τα πλεονεκτήματα του SEO μπορεί και να μην τα καρπωθείς. Γιατί; Μα προφανώς γιατί οι πελάτες σου θα μπαίνουν μέσα και θα φεύγουν!

Πάντα να σχεδιάζεις τα Website σου ώστε να είναι φιλικά στον Χρήστη.

Να συμπληρώσω ότι εκτός από Χρήματα, θα επωφεληθείς και αλλιώς από το Traffic. Μερικά παραδείγματα είναι η Αναγνωρισιμότητα του Brand σου, υψηλότερο margin στα προϊόντα / υπηρεσίες σου και περισσότερο καθαρό κέρδος γιατί δεν χρειάζεσαι Διαφημίσεις.

SEO vs PPC ads

Το SEO έχει Διάρκεια και Βάθος Χρόνου σε αντίθεση με τις PPC διαφημίσεις.
Και είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις για την Επιχείρησή σου το 2024. Αναλυτικότερα για το SEO vs PPC θα γράψουμε σε άλλο άρθρο, αλλά μπορείς να δεις τι λέει η Google επίσημα.

"Το SEO είναι η απάντηση αν θες μακροχρόνια αποτελέσματα και οι PPC διαφημίσεις αν θες άμεσα." — Google

Αυτό που δεν σου λέει, είναι ότι τα Google ads βλάπτουν το SEO σου.
Και επίσης δεν χρειάζεται να δώσεις μια περιουσία ούτε παίρνει πολύ χρόνο, αν θες να βγεις πρώτος σε Τοπικό επίπεδο.

[Πηγές για τα παρακάτω Στατιστικά Δεδομένα: Backlinko, Wordstream]

Η εικόνα δείχνει τον Αριθμό τον Click που παίρνουν τα πρώτα 8 αποτελέσματα της Google σε σύγκριση με τα πρώτα 4 αποτελέσματα PPC Ads
Η εικόνα δείχνει τον Αριθμό τον Click που παίρνουν τα πρώτα 8 αποτελέσματα της Google σε σύγκριση με τα πρώτα 4 αποτελέσματα PPC Ads
💡
Το μέσο ποσοστό CTR των Click που παίρνει το 1ο και το 2ο αποτέλεσμα της Google σε Σχέση με τις Διαφημίσεις είναι: 28.5% και 15.7% αντίστοιχα και για τις Διαφημίσεις 2%.

Ποιό είναι το Πραγματικό Κόστος του SEO;

Θα το πάμε ανάποδα για να καταλάβεις το Κόστος του SEO με ένα πραγματικό παράδειγμα. Στην εταιρεία Zapier στοίχισε 30.000$ να κάνει Rank σε 1 μόνο λέξη-κλειδί και 16 μήνες. Μόλις βγήκε στα πρώτα 3 αποτελέσματα έβγαζε 31.000$ κάθε μήνα το οποίο μας κάνει σύνολο 372.000$ το Χρόνο. Τι λες αξίζε;

Πάμε όμως να στο κάνω πιο λιανά γιατί σε ακούω που μουρμουρίζεις για το ποσό.

Μη τρομάζεις, το Κόστος για να βγεις πρώτος στην Google για τους Περισσότερους είναι πολύ μικρό και σε σύντομο διάστημα.

Γιατί; Παίζεις σε Τοπικό Επίπεδο και μάντεψε, το να βγεις πρώτος στο Χωριό σου είναι σχεδόν πάντα εύκολο.

Επίσης υπάρχουν και τα Google maps στο Local SEO που και αυτά μπορούν να σου δώσουν αρκετές πωλήσεις και Κίνηση, αν κερδίσεις το 3-pack.

Η σωστή Στρατηγική SEO λοιπόν είναι το Μυστικό και όχι μία ενέργεια. Γι' αυτό μην ρωτάς πόσο Χρεώνω, αλλά πόσα Έσοδα μπορώ να φέρω.

Το κόστος του SEO στην Cosmolink έχει 2 Επιλογές και 1 Βάση. Η βάση είναι η Σελίδα σου, αν είναι Καλο-φτιαγμένη και πληροί κάποιες αρχικές προϋποθέσεις τότε καλώς, αλλιώς σου λέμε τι πρέπει να φτιαχτεί.

Αλλά για χάριν του παραδείγματος, έστω ότι έχεις ένα καλό site για αφετηρία.

Πακέτα στο SEO ή Ολοκληρωμένη Στρατηγική

Στην Cosmolink δεν κοστολογούμε τις υπηρεσίες μας με πακέτα SEO (γιατί απλά δεν δουλεύουν και πληρώνεις τσάμπα). Η αμοιβή μας βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανόδου στην οποία έχει τις παρακάτω 2 επιλογές.

ΕΠΙΛΟΓΗ Α) Σε χρεώνουμε με βάση τις Λέξεις Κλειδιά που θες να βγεις Πρώτος και ανάλογα το value της Κάθε λέξης. Ο υπολογισμός της αξίας του Keyword καθορίζεται είτε από δικά σου δεδομένα, είτε σαν average στον Κλάδο.

Για παράδειγμα, άλλη αξία έχει το keyword Βίλλα στη Μύκονο και άλλη το Διατροφολόγος στη Μύκονο. Το ένα μπορεί να αποδώσει εκατομμύρια και κοστίζει περισσότερο το άλλο κάποιες χιλιάδες και λιγότερο.

ΕΠΙΛΟΓΗ B) Σε χρεώνουμε με βάση την Συνολική Ανάπτυξη στην Κίνηση του Brand σου και στον Τζίρο. Ο υπολογισμός εδώ γίνεται αντίστροφα, χρεώνουμε ένα normal ποσό για να μπορούμε να κάνουμε το έργο μας και πληρωνόμαστε με βάση τη διαφορά στον Τζίρο σου μήνα-μήνα μέχρι να φτάσουμε ένα ταβάνι x ποσού.

Δοκιμασμένο deal.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή βγάζεις 20,000€ / μήνα, σε χρεώνουμε π.χ 500 ευρώ για να βγεί η εργασία και αν τον άλλο μήνα έχεις πάει 40,000€ τότε παίρνουμε ένα ποσοστό μέχρι ένα x νούμερο για ταβάνι.

Μπορείς να μας ζητήσεις αναλυτική προσφορά για να δεις τον τρόπο εργασίας μας αλλά και τιμές για Κάθε υπο-υπηρεσία του SEO.

Ακόμα μια τρίτη επιλογή που κάποιοι μας ζητάτε είναι μεμονωμένες Υπηρεσίες. Εννοείται ότι θα πούμε ναί, αλλά αποποιούμαστε των ευθυνών μας και των εγγυήσεων.

Πως Συνδέεται το SEO με το ROI;

Το SEO και το ROI (return on investment) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα αν θες να έχεις ένα επιτυχημένο Brand. Το μέσο ROI στο SEO κυμαίνεται από 550% μέχρι 1220% ή αλλιώς 12.2x με μέσο Χρόνο τους 8 μήνες. [Στατιστικά από Terakeet]

Και φυσικά δεν σταματάει εκεί, γιατί η επιχείρησή σου μόλις κέρδισε ένα κανάλι, την Google. Με μία ολοκληρωμένη στρατηγική SEO το 12.2x μπορείς να το κάνεις 24.4x μιας και η Online κοινότητα συνδέεται από την Google μέχρι το TikTok.

Μην ξεχνάς, το SEO είναι ο τρόπος να ανεβαίνεις στην Αλγόριθμους.

Στην Cosmolink κάναμε SEO στο δικό μας eBay και καταφέραμε σε 7 μήνες να βγούμε πρώτοι παγκοσμίως στην Κατηγορία Health & Beauty με χιλιάδες πωλήσεις. Ακόμα, το ROI των πελατών μας κυμαίνεται από 6x μέχρι 9x σε βάθος 6 μηνών αλλά πάντα κοιτάμε να βελτιωνόμαστε.

Είναι αυτό που σου είπα πριν, αν λες ότι κάνεις SEO ε, κάν'το και για εσένα.

Πότε θα δεις Αποτελέσματα και με τι Εγγύηση;

Για τους περισσότερους SEO freelancers και agencies τα αποτελέσματα και η Εγγύηση είναι κάτι αόριστο. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται να πουν κάτι συγκεκριμένο επειδή ο αλγόριθμος της Google αλλάζει διαρκώς. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δίνουν νούμερα και ακριβείς στόχους και βασίζονται στην δική τους πετυχημένη μέθοδο.

Στην Cosmolink η απάντηση είναι σαφής και άμεση, θα δεις αποτελέσματα από την πρώτη εβδομάδα.

Η αρχή γίνεται με ένα SEO Audit που κοστολογούμε με ένα μικρό ποσό και μετά πάμε στην 1η Δοκιμαστική φάση. Αν δεν δεις αποτέλεσμα στην πρώτη φάση, δεν ξεκινάμε συνεργασία και δεν εγγυόμαστε τίποτα.

Μόλις δεις την πρώτη άνοδο, τότε θα ξεκινήσουμε να μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει. Η συνεννόηση μεταξύ μας θα είναι συχνή και άμεση ώστε να κάνουμε σωστή κατανομή του Budget και των αρμοδιοτήτων. Κάποιοι παράγοντες είναι σημαντικότεροι και άλλοι δευτερεύοντες.

Έκανα SEO για 6 μήνες, να σταματήσω;

Όχι, το SEO έχει σταθερή και κλιμακωτή απόδοση. Στους πρώτους 6 μήνες θα δεις μια σημαντική άνοδο ανάλογα τον κλάδο σου φυσικά. Μόλις βεβαιωθείς ότι κάτι λειτουργεί επένδυσε περισσότερα σε αυτό και θα δεις ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα.

Όχι, τα backlinks είναι άκρως απαιτητικά (γιατί στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν σαν hack) και χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η ομάδα μας είναι άριστα καταρτισμένη στην δημιουργία συνδέσμων και δεν τα παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, γιατί γνωρίζουμε και τα πλην και τα συν.

Τι σημαίνει να είσαι SEO expert;

Ο SEO expert είναι αυτός που γνωρίζει τι λειτουργεί και τι όχι σε μεγάλη κλίμακα. Για να γίνω πιο σαφής, το να ασχολείσαι με το SEO είναι πολύ εύκολο αν το σπάσουμε σε πολλά μικρά κομμάτια. Αλλά, το να ξέρεις οτι κάτι λειτουργεί 100% είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχει διαρκώς Updates, θέλει προσπάθεια και πολλά A/B testing.

Θα το πάω πάλι ανάποδα και θα σου πω, τι δεν είναι ο SEO Expert:

 • Δεν είναι generalist (Ας κάνουμε βελτιώσεις στους Τίτλους, ας κάνουμε το site πιο γρήγορο, ας φτιάξουμε περιεχόμενο, κάνε ένα niche και το 'χουμε)
 • Δεν είναι link μπιλντεράς (Δικός μου όρος! Το να αγοράζεις Links συστηματικά κάνει κακό παρά καλό, ότι και αν νομίζεις ότι ξέρεις, ότι άνοδο και αν δεις)
 • Δεν είναι αρθρογράφος (Πάμε να γράψουμε άρθρα να βάλουμε μέσα τις λέξεις κλειδιά και το άρθρο θα βγει στην Google)
 • Δεν είναι ο Είμαι από το 2000 SEO (γιατί το SEO βασίζεται στο χρόνο, όσο παλαιότερο το domain τόσο περισσότερη αξία έχει, οπότε έπρεπε αυτός που το λέει αυτό τώρα να έχει 10 επιχειρήσεις που λέει ο λόγος)
 • Δεν είναι ο θα δεις αποτελέσματα σε 6 μήνες (Η στρατηγική μας θα αποδώσει σε βάθος χρόνου, κάνε υπομονή)
 • Δεν είναι οι PPC καμπάνιες (Βλέπω ότι γράφουν κάποιοι οτι ζητάνε SEO που θα κάνει και PPC και παθαίνω ένα bug! μπορεί να υπάρχουν τομές σύνδεσης όπως και με όλους τους Κλάδους του Marketing, αλλά δεν είναι SEO)

Και αφού σου είπα τι δεν είναι, ας σου πω και τι είναι για εμένα SEO Expert.

 • είναι τα προσωπικά μου αποτελέσματα (να ξέρω ότι κάτι δουλεύει για εμένα και να το κάνω και σε κάποιον άλλο)
 • είναι τι ξέρω και τι δεν ξέρω (ότι μπορώ να σε πάω στο x εγγυημένα αλλά και ότι δεν μπορώ να σε πάω στο ψ πάλι εγγυημένα αλλά θα το παλέψω)
 • είναι οι γνώσεις που χρειάζονται, που ξεκινάνε πρώτα από Development (αν δεν το ξέρεις είσαι μισός SEO) πάνε στο Marketing και φτάνουν στην Ανάλυση των Δεδομένων και στο διαρκές Update των Trends.
 • είναι ένας σύμβουλος που πρώτον θα σου πει όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να πετύχεις τον Στόχο σου και δεύτερον ότι μπορεί να σου κάνει κάποιες από τις επιμέρους ενέργειες που απαιτούνται.

Στο παραπάνω Άρθρο προσπάθησα να μαζέψω σε ένα κείμενο κάποια από τα αγκάθια του SEO γύρω από το Κόστος. Ο στόχος μου είναι απλός.

Να ενημερωθείς και να καταλάβεις ότι το SEO είναι υποχρεωτικό Έξοδο και ότι μπορεί και να μην κοστίζει πολλά τελικά. Γιατί, κάθε μέρα δημιουργούνται 252,000 νέες Ιστοσελίδες και υπάρχουν συνολικά 2,008,219,978 μπορείς να δεις τα στατιστικά εδώ.

Χρειάζεσαι SEO τελικά για την Ιστοσελίδα σου;

Ναί, η τελική ετυμηγορία είναι ότι όλοι χρειάζονται μια σωστή στρατηγική SEO για την Ιστοσελίδα τους απλά φοβούνται το Κόστος. Μη φοβάσαι προχώρα, γιατί χωρίς Στρατηγική απλά θα χαθείς μέσα στα χιλιάδες αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, ειδικά τώρα που βγαίνει διαρκώς νέο περιεχόμενο φτιαγμένο από AI.

Και να θυμάσαι, όλοι γυρνάνε στο SEO, ακόμα και κολοσσοί όπως η IBM, η οποία ξεκίνησε εντατικά το 2021. Οπότε δεν είναι αργά ούτε για εσένα.


Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Βγές στις πρώτες 3 θέσεις της Google.

Στείλε e-mail
Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Great! Έκανες Εγγραφή με Επιτυχία.

Καλωσήρθες πίσω! You've successfully signed in.

You've successfully subscribed to Cosmolink • SEO Digital Agency.

Επιτυχία! Δες το email σου με το link για την Είσοδο.

Success! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.