New

ΕΣΠΑ Ιστοσελίδες 2021-2027

Δείτε όλα τα Ενεργά ΕΣΠΑ για Κατασκευή Ιστοσελίδων, E-shop και Marketing.

Ιστοσελίδες με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ και WCAG

Ιστοσελίδες με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ και WCAG
Ιστοσελίδες με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ και WCAG

Οι ιστοσελίδες με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ και WCAG 2.0 AA είναι σχεδιασμένες για ευκολότερη πρόσβαση σε άτομα με δυσκολίες στην όραση, ακοή, φωτοευαισθησία και αλλού. Στην Ελλάδα απαιτούνται στις περισσότερες περιπτώσεις όταν κατασκευάζεις ένα website για ΕΣΠΑ.

Βέβαια, το να έχεις ένα προσβάσιμο site σε άτομα με αναπηρία βοηθάει και τους συνανθρώπους σου στο δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση Online, αλλά και το site σου στο SEO.

9 Προδιαγραφές Ιστοσελίδας για ΑΜΕΑ

Οι παρακάτω 9 προδιαγραφές μιας Ιστοσελίδας για ΑΜΕΑ ταυτίζονται με πολλούς από τους κανόνες προσβασιμότητας για ΕΣΠΑ. Όλες οι προδιαγραφές περιλαμβάνονται σε ειδικά plugin που ο τεχνικός σου θα ενσωματώσει στο site σου.

 • Εύκολη αναγνωσιμότητα κειμένου
 • Αντίθεση χρωμάτων
 • Αυξομείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Συμβατή με λογισμικό ανάγνωσης οθόνης
 • Να παρέχει υπότιτλους για βίντεο
 • Περιγραφικά link με ακριβές νόημα
 • Φωνητική περιγραφή κειμένου
 • Εύκολη πλοήγηση και μέσω πληκτρολογίου
 • Ιεραρχημένη δομή στη αρχιτεκτονική του site

Στην Cosmolink έχουμε αναλάβει αρκετά project μέσω ΕΣΠΑ, τα οποία όλα πληρούν τις προϋποθέσεις για ΑΜΕΑ βάση του προτύπου WCAG. Αλλά το πάμε ακόμα πιο μακριά χρησιμοποιώντας τους κανόνες ARIA (Accessible Rich Internet Applications) και κανόνες οπτικού μινιμαλισμού. Μερικά παραδείγματα τέτοιων έργων, είναι το inorato και το samosoutdoors.

Εκτός των αναφορών από τα εργαλεία ελέγχου δίνουμε έγγραφα πιστοποίησης και screenshots που να βεβαιώνουν ότι o ιστοχώρος σου συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές για ΑΜΕΑ.

Δημιουργούμε σύγχρονες Ιστοσελίδες με WordPress, Drupal, Shopify, Magento αλλά και άλλες Τεχνολογίες με μοναδικό σχεδιασμό. Τέλος εγγυόμαστε ότι το site σου θα είναι συμβατό με τις απαιτήσεις ώστε να επιδοτηθεί μέσω των προγραμμάτων στήριξης του ευρωπαϊκού ταμείου.

4 Εργαλεία Ελέγχου ΑΜΕΑ για ΕΣΠΑ

Τα 4 εργαλεία Web Accessibility Checkers ελέγχουν μια Ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ αν πληροί το πρότυπο WCAG 2.0 AA, ώστε να επιδοτηθείς από το ΕΣΠΑ.

Τι είναι το WCAG 2.0 AA;

Το WCAG 2.0 AA είναι το ακρωνύμιο των λέξεων Web Content Accessibility Guidelines και στα ελληνικά σημαίνει Προδιαγραφές Προσβασιμότητας Περιεχομένου Ιστού. Είναι ένα σύνολο κανόνων που προβλέπουν πως θα γίνει το περιεχόμενου του διαδικτύου προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.

Το πρότυπο δημοσιεύτηκε από το Web Accessibility Initiative (WAI) και αναπτύχθηκε από το World Wide Web Consortium (W3C). Το W3C είναι ένας οργανισμός που δημιουργεί οδηγίες και πρότυπα για καλύτερη πλοήγηση Online.

Η πρώτη οδηγία για προσβάσιμο περιεχόμενο δημιουργήθηκε και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 1995 από τον Gregg Vanderheiden.

Web Content Accessibility Guidelines
Web Content Accessibility Guidelines

Οι 4 βασικές αρχές που καθορίζουν το WCAG είναι:

 • Αντιληπτό (Perceivable): Οι πληροφορίες να μπορούν να παρουσιαστούν με τρόπο που μπορεί να καταλάβει εύκολα ο κάθε χρήστης. Πρέπει να μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει τις πληροφορίες που παρέχονται, είτε ακουστικά είτε οπτικά.
 • Πρακτικό (Operable): Πρέπει να μπορεί ο χειριστεί και να πλοηγηθεί εύκολα στον Ιστότοπο ο χρήστης είτε μέσω πληκτρολογίου, είτε βοηθητικής τεχνολογίας.
 • Κατανοητό (Understandable): Όλα πρέπει να είναι κατανοητά, τόσο η δομή όσο και το περιεχόμενο. Ο χρήστης πρέπει εύκολα να βρίσκει αυτό που ψάχνει και να καταλαβαίνει πως λειτουργεί η εφαρμογή σου.
 • Αξιόπιστο (Robust): Αξιόπιστο είναι το περιεχόμενο να μπορεί να ερμηνευτεί αξιόπιστα από πολλούς διαφορετικούς χρήστες ακόμα και με βοηθητικές τεχνολογίες αλλά και να λειτουργεί σε όλους του browser και τις συσκευές χωρίς προβλήματα.

Ποια είναι τα επίπεδα συμμόρφωσης του προτύπου WCAG 2.0;

Υπάρχουν 3 επίπεδα συμμόρφωσης στο πρότυπο WCAG 2.0 για ιστοσελίδες ΑΜΕΑ το “Α”, το “ΑΑ” και το “ΑΑΑ” τα οποία βελτιώνουν την WCAG 1.0. Όσο υψηλότερο το επίπεδο (περισσότερα Α), τόσο αυξάνονται τα κριτήρια που πρέπει να έχει υλοποιήσει μια σελίδα.

Παραδείγματα Ιστοσελίδων για ΑΜΕΑ

Μερικά παραδείγμα ιστοσελίδων για ΑΜΕΑ που έχουν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχουμε φτιάξει στην Cosmolink είναι τα παρακάτω.

Autohealth • Auto Service & Autobody
Autohealth offers the most complete proposal for the care of your car. Service & Autobody in Athens. Call us at: 210 2285922 & 210 2285925.

Ιστοσελίδα Autohealth για ΑΜΕΑ με επιδότητηση ΕΣΠΑ από την Cosmolink

Travel & Holiday Services Guide • Samos Outdoors | Greece
Explore Pythagoras Island with Samos Outdoors Guide. Things to do: Sightseeing Tours, Wine Tour, Safari, Hiking Trails, Rock Climbing, Boat trips, Sea Kayak.

Ιστοσελίδα Samos outdoors για ΑΜΕΑ με επιδότηση ΕΣΠΑ από την Cosmolink

Συχνές Ερωτήσεις για site ΑΜΕΑ & ΕΣΠΑ

Μια Ιστοσελίδα ΑΜΕΑ για να επιδοτηθεί απο το ΕΣΠΑ απαιτείται η συμβατότητά της με το πρότυπο WCAG 2.0 ΑΑ ώστε να πληροί τους κανόνες προσβασιμότητας.

Μπορείτε να δείτε στην σελίδα μας όλα τα ενεργά ΕΣΠΑ που είναι ανοιχτά τώρα.

Τι είναι η προσβασιμότητα;

Προσβασιμότητα σημαίνει να μπορούν τα άτομα με αναπηρίες να χρησιμοποιήσουν έναν Ιστότοπο ή μία εφαρμογή αποτελεσματικά όπως όλοι οι συνάνθρωποί τους.

Ποιες αναπηρίες καλύπτει η προσβασιμότητα;

Η προσβασιμότητα καλύπτει τις περισσότερες αναπηρίες που σχετίζονται με δυσκολία στην όραση, την ακοή, γνωστικές αναπηρίες π.χ δυσλεξία, νοητική υστέρηση καθώς και κινητικά προβλήματα.

Τι ζητάει το ΕΣΠΑ από μια Ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ;

Το ΕΣΠΑ ζητάει από την Ιστοσελίδα σου να έχει συμμορφωθεί πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0. Αυτό πρακτικά σημαίνει να μην δείχνει λάθη όταν περάσει από τα εργαλεία ελέγχου για ΑΜΕΑ.

Επίσης ζητάει να εμφανίζεται το banner του ΕΣΠΑ. Το banner θα πρέπει να περιέχει το αρχείο του προγράμματος της επιδότησης σε .pdf και να βρίσκεται σε εμφανές σημείο με το που μπεις στο site.

Μπορούν σε οποιοδήποτε website να εφαρμοστούν οι προδιαγραφές για AMEA;

Ναί, σε οποιαδήποτε Τεχνολογία και αν έχεις φτιάξει το website σου ή το E-shop σου μπορούν να εφαρμοστούν οι Προδιαγραφές για AMEA και το πρότυπο WCAG.

Μια Ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ υστερεί σχεδιαστικά σε design;

Όχι, μια ιστοσελίδα για ΑΜΕΑ σχεδιάζεται όπως κάθε site ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, άλλοτε custom και άλλοτε με template. Πάντα όμως η σχεδίαση όλων των διαδικτυακών τόπων είναι άριστη αισθητικά και λειτουργικά.

Ποιο είναι το κόστος για ιστοσελίδα ΑμεΑ με WCAG 2.0 AA;

Το κόστος για μια ιστοσελίδα ΑμεΑ με WCAG 2.0 AA αν υλοποιηθεί μέσω ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται στο ποσό της επιδότησης. Η επιχορήγηση του ποσού που δαπανήθηκε για ένα τέτοιο site και για τα περισσότερα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι 100%.

Υπάρχουν δωρεάν Plugin για site ΑΜΕΑ;

Ναι, μπορείς δωρεάν να μετατρέψεις ένα website σε συμβατό για ΑΜΕΑ με το πρότυπο WCAG, αλλά χρειάζεσαι τεχνικές γνώσεις για να ενσωματώσεις το plugin στον Ιστότοπό σου.

Υπάρχουν βέβαια και με πληρωμή πρόσθετα τα οποία όμως καλύπτονται από το ποσό επιδότησης του ΕΣΠΑ. Αν είναι εκτός ΕΣΠΑ, το κόστος στην Cosmolink ανέρχεται στα 500 ευρώ μία φορά, σε αντίθεση με τα plugin που πληρώνεις κάθε χρόνο ένα x ποσό.

Μπορεί μια Ιστοσελίδα σε Wix ή ένα e-shop σε Shopify, να γίνει συμβατό για ΑΜΕΑ;

Ναί, όλες οι Ιστοσελίδες και τα e-shop μπορούν να γίνουν προσβάσιμα για ΑΜΕΑ βάση των προδιαγραφών WCAG είτε είναι σε Wix είτε σε Shopify, ανεξαρτήτου Τεχνολογίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται να πληρώνεις επαναλαμβανόμενα κάθε χρόνο σε Plugin που κοστίζουν ακόμα και μετά το τέλος του ΕΣΠΑ. Επικοινώνησε μαζί μας αν έχεις κάποια απορία.


Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Βγές στις πρώτες 3 θέσεις της Google.

Στείλε e-mail
Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Great! Έκανες Εγγραφή με Επιτυχία.

Καλωσήρθες πίσω! You've successfully signed in.

You've successfully subscribed to Cosmolink • SEO Digital Agency.

Επιτυχία! Δες το email σου με το link για την Είσοδο.

Success! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.