New

ΕΣΠΑ Ιστοσελίδες 2021-2027

Δείτε όλα τα Ενεργά ΕΣΠΑ για Κατασκευή Ιστοσελίδων, E-shop και Marketing.

Τι είναι το Alt text;

Τι είναι το Alt text;
Τι είναι το Alt text;

Το Alt Text (εναλλακτικό κείμενο) είναι το κείμενο που περιγράφει μία εικόνα σε μία Ιστοσελίδα. Χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την εικόνα σε άτομα που δεν μπορούν να δουν, στις μηχανές αναζήτησης και όταν η εικόνα δεν μπορεί να φορτωθεί. Το Alt text παίζει σημαντικό ρόλο στο voice search optimization, στο image SEO και στην προσβασιμότητα του site.

Που χρησιμοποιείται το alt text;

Το alt text χρησιμοποιείται σε εικόνες, σε Βίντεο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο οπτικό υλικό όπως π.χ GIFs. Ο σκοπός του παραμένει ένας, να μπορεί η Google αλλά και οι screen readers όπως π.χ. ο VoiceOver της Apple να διαβάζουν, αυτό που εσύ βλέπεις.

Παράδειγμα alt text

Πράσινο Λιβάδι με Γαλάζιο Ουρανό και Λευκά Σύννεφα
Πράσινο Λιβάδι με Γαλάζιο Ουρανό και Λευκά Σύννεφα
<img src="green-landscape.jpg" alt="Πράσινο Λιβάδι με Γαλάζιο Ουρανό και Λευκά Σύννεφα">

Γιατί είναι σημαντικό το alt text;

Το alt text είναι σημαντικό γιατί σε βοηθάει με το SEO στις εικόνες της Google και το πετυχαίνει αυτό με τους παρακάτω τρόπους.

 • Παρέχει πληροφορίες για μία εικόνα σε άτομα με αναπηρία, μειωμένη όραση ή δυσκολίες μάθησης.
 • Παρέχει πληροφορίες για μία εικόνα όταν δεν μπορεί να εμφανιστεί σωστά π.χ σε ένα e-mail.
 • Παρέχει πληροφορίες για μία εικόνα στους crawlers των μηχανών αναζήτησης ώστε να εμφανίζεσαι στα image packs αλλά και να συνδυάζει το alt text σημασιολογικά με το περιεχόμενο της εικόνας.

8 Tips για να γράψεις τέλειο alt text

Για να γράψεις το τέλειο alt text διάβασε τα παρακάτω 8 tips. Μπορείς να τα εκλάβεις και ως οδηγίες, εφάρμοσέ τα και θα δεις θεαματικά αποτελέσματα στο image SEO.

 • Χρησιμοποίησε περιγραφικό όνομα στο αρχείο της Εικόνας
 • Εφάρμοσε CSS για τις διακοσμητικές εικόνες και όχι HTML: Διακοσμητικές είναι οι εικόνες που δεν δίνουν κάποια αξία στο κείμενο.
 • Περιέγραψε το περιεχόμενο της εικόνας με σαφήνεια: Να είσαι συγκεκριμένος και ξεκάθαρος σε αυτά που γράφεις.
 • Γράψε σχετικές λέξεις-κλειδιά με την εικόνα.
 • Απέφυγε το keyword stuffing (να αναφέρεις πολλές φορές την ίδια λέξη).
 • Για πολύπλοκες εικόνες (π.χ χάρτες, διαγράμματα) ακολούθησε τις οδηγίες από το W3C Web Accessibility Initiative.
 • Εικόνες που χρησιμεύουν σαν κουμπιά πρέπει να έχουν alt text που να εξηγεί την λειτουργία τους.
 • Απέφυγε κοινότυπες φράσεις εκτός και αν πρέπει να περιγράψετε ένα screenshot ή κάτι που χρίζει περιγραφής. Ένα παράδειγμα κοινότυπης φράσης είναι "Εδώ βλέπετε μια εικόνα...".

Πως προσθέτω alt text σε μια εικόνα;

Για να προσθέσεις το alt text σε μια εικόνα πρέπει να εντοπίσεις την Semantic HTML ετικέτα <img> μέσα στον κώδικα της Ιστοσελίδας σου. Μέσα στο <img> υπάρχει ένα πεδίο που ονομάζεται alt, εκεί γράφεις την περιγραφή της εικόνας.

Πως προσθέτω alt text σε εικόνα στο WordPress;

Για να προσθέσεις alt text σε μια εικόνα στο WordPress πηγαίνεις media (στο menu στα αριστερά). Βρίσκεις την εικόνα που θες, πατάς πάνω της και στα δεξιά σου γράφει alternative text. Με παρόμοιο τρόπο εύκολα ενσωματώνεται το alt text και στα υπόλοιπα CMS (Shopify, Wix, Drupal, Magento, κτλ.).

Social media και Alt text

Τα alt text στα social media παίζουν τεράστιο ρόλο για να αυξήσεις την ορατότητα αλλά και τα impression που θα πάρουν τα post σου. Ο λόγος είναι ότι το περιεχόμενο ειδικά σε Instagram και TikTok, είναι εικόνες και video. Και τα alt text είναι ο τρόπος να πεις στα ρομπότ των κοινωνικών δικτύων τι βλέπει ο άνθρωπος.

Ποιό είναι το ιδανικό μέγεθος Alt text στο Instagram;

Κράτα το μέγεθος του alt text στο Instagram μέχρι 100 χαρακτήρες και περιέγραψε αυτό που βλέπεις ξεκάθαρα.

Ποιό είναι το ιδανικό μέγεθος Alt text σε Facebook & Twitter;

Στην περίπτωση του Facebook και του Twitter το μέγεθος του alt text προσπάθησε να είναι μέχρι 125 χαρακτήρες και κάθε φορά μοναδικό.


Στην Cosmolink εξειδικευόμαστε 10+ χρόνια στο SEO και σας λέμε με σιγουριά ότι τα alt text είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες κατάταξης στο Image SEO.

Ο λόγος είναι απλός, αν και η Google έχει εξελιχθεί στην αναγνώριση εικόνων (μπορείς να το διαπιστώσεις με το AI στο CloudVision API) διασταυρώνει το alt text με την Semantic κατανόηση που έχει για την εικόνα για να δώσει αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα ξέρεις πιο είναι, να βγαίνεις πρώτος στο image pack της Google.

Συχνές Ερωτήσεις για τα alt text

Πάμε να απαντήσουμε τις συχνότερες ερωτήσεις γύρω από τα alt text.

Το alt text που γράφω φαίνεται στους χρήστες;

Όχι, το alt text που γράφεις δεν φαίνεται στους χρήστες της Σελίδας ή της εφαρμογής σου. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να έχεις πρόσβαση στον HTML κώδικα μέσω inspect. Αν έχεις πρόσβαση τότε ναί, μπορείς να δεις το alt text.

Ποιό είναι το ιδανικό μέγεθος για τα alt text;

Δεν υπάρχει επίσημα από την Google ιδανικό μέγεθος για τα alt text. Επαφίεται στην κοινή λογική να χρησιμοποιήσεις όσες σχετικές λέξεις χρειάζεται ώστε να την περιγράψεις. Καλό είναι να κρατήσεις το alt text σε ένα λογικό νούμερο, για παράδειγμα μέχρι 125 χαρακτήρες.

Πως αλλάζω μαζικά (αυτοματοποιημένα) το alt text;

Για να αλλάξεις μαζικά (αυτοματοποιημένα) το alt text αν χρησιμοποιείς WordPress πρέπει να προσθέσεις ένα plugin (όπως το WordPress Media Library Helper) για μαζική επεξεργασία. Δεύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις AI και δίνοντάς του κατάλληλες εντολές να αυτοματοποιήσεις τη διαδικασία.

Ποιός είναι ο ρόλος του alt text στην προσβασιμότητα;

Ο ρόλος του alt text είναι να βοηθάει συνανθρώπους μας ΑΜΕΑ στην ίση πρόσβαση στην πληροφορία, μέσω text-to-speech software.

Πρέπει να χρησιμοποιώ το Alt Text σε όλες τις εικόνες;

Ναί, πρέπει να χρησιμοποιείς το alt text σε όλες τις εικόνες για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στο SEO του Ιστότοπού σου.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σημεία στίξης στο alt text;

Ναί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σημεία στίξης σε ένα alt text, με μέτρο και όταν είναι απαραίτητα ώστε να βελτιώσεις την κατανόηση του περιεχομένου της εικόνας, αλλά όχι υπερβολικά.


Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Βγές στις πρώτες 3 θέσεις της Google.

Στείλε e-mail
Rank 1# Keyword per time to Rank them All

Great! Έκανες Εγγραφή με Επιτυχία.

Καλωσήρθες πίσω! You've successfully signed in.

You've successfully subscribed to Cosmolink • SEO Digital Agency.

Επιτυχία! Δες το email σου με το link για την Είσοδο.

Success! Your billing info has been updated.

Your billing was not updated.